2011. január 30., vasárnap

Főételek

Na de lássuk az ételeket. A kongói konyhaművészet alapköve a fufu, ezt manióka vagy kukoricalisztből és vízből gyúrják, és kifőzik. Semleges íze miatt mindig valamilyen szósszal tálalják. Az egyik ilyen a teku teku, ami az azonos nevű zöldségből készül, és ízre leginkább a spenótlevélhez hasonlít. Ennek közeli rokona a poundu, szintén egy zöldes szósz, számunkra egyenlőre a kettő kb. egyforma. Másik nagy kedvenc a Mayebo batia mwamba, ami a gombapörkölthöz hasonló, és mogyorókrémmel készül. Itt jellemzően egy főétkezés van egy nap, valamikor a délután folyamán. Ekkor viszont a nálunk megszokottnál nagyobb a választék az asztalon. Általában kétféle köret van, rizs és fufu, sült banán vagy manióka. A húsevőknek sült hal vagy sült csirke készül, ünnepnapokon mindkettő. Ezek mellé pedig egy- vagy kétféle zöldséges szósz van feltálalva. Minket nagyon meglepett, hogy itt is divat a fejtettbab, ugyanabban a piros trutyiban, amiben otthon is kapható konzervben. Az ételek mellé minden esetben az asztalra kerül még a majonéz, ez belga behatás, illetve a pili pili, ami az otthoni favorit Erős Pistának az itteni megfelelője. Viszont ez utóbbit itt helyben őrlik a háziasszonyok minden nap erős paprikából és fokhagymából. A desszert nem túl meglepő módon mindig gyümölcs.:) A vegetáriánusoknak könnyű dolga van itt, minden étkezésnél van választék húsmentes ételekből, illetve rengeteg friss zöldség és gyümölcs kapható. Erika és Peti is nagyon meg van elégedve a viszonyokkal ezen a téren.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése