2011. január 23., vasárnap

Kongói gyümölcsök

Itt a kulináris élvezetek kedvelőinek szeretnénk bemutatni a kongói konyha érdekességeit. Először is azt érdemes tudni, hogy itt egész évben rengeteg zöldség és gyümölcs terem, mindig másnak van szezonja. Első itt töltött hetünk alatt ettünk már ananászt, mangót és avokádót, ez mind nagyobb és édesebb, mint otthon:). No meg olcsóbb. Van itt még mangosztan, ami lila és félbe kell vágni, hogy a fehér belsejét meg tudd enni. A maracuja sárga és (mivel kicsit később lesz a szezonja) savanyú a belseje, szintén fel kell nyitni és kikanalazni, nálunk nagy kedvenc. A legfurább gyümölcs díjas a poilu ("szőrös", otthon licsi néven ismerjük egy rokonát), ami kívülről a nevéhez híven szőrös, a belsejében pedig egy szemgolyó szerű fehér mag van, amit szopogatni kell és szintén savanykás, bodzára emlékeztető íze van. Ez itt a bionyalóka:). Banánból háromféle van, a hagyományos, ami otthon is megtalálható, egy kisebb fajta, ami édesebb, kicsit a szilva aromája van, és a makemba, amit olajban kisütve köretnek készítenek. Ez jóval nagyobb a nyersen fogyasztott változatnál, és kevésbé intenzív az íze. Gyakori még a földimogyoró, pörkölt vagy nyers formában, sőt akár pépesre őrölve is. Amit mindenhol árulnak, az egy krumpliszerű, lila zöldség. Meg kell főzni, és meghámozni. Az avokádóhoz hasonló, kevésbé ízletes, viszont sokkal több terem belőle, úgyhogy abszolút piacvezető termék ebben az időszakban.
Szandra

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése